Homemade Granola met Noten, Cacao & Kokos

Ik ben een grootverbruiker van havermout. Vooral in overnight oats, want: makkelijk mee te nemen, voedzaam & ’s ochtends geen gedoe. Maar zelfs overnight oats gaan wel eens vervelen. Tijd voor iets anders dus, maar dan wél met havermout.

Granola is geen onbekende natuurlijk, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt (onvoorstelbaar, I know). Zonde, want het is zó klaar en echt veel lekkerder dan de meeste granola’s die je in de winkel koopt. Ook fijn: door je granola zelf te maken weet je precies wat er in zit – en vooral ook wat niet.

Je kunt voor je homemade granola het beste onbewerkte havervlokken gebruiken, maar ik gebruikte zelf een vrij grove havermout en dat werkt ook prima. Door te varieren met specerijen (gemberpoeder, kardemom, enzovoorts) maak je gemakkelijk steeds een andere granola. Een beetje vanille-extract is ook heerlijk! Of voeg – na het roosteren – eens wat grofgehakte dadels of ander gedroogd fruit toe.

Ingrediënten

150 g havervlokken (of grove havermout)
100 g gemengde noten
25 g zonnebloempitten
25 g pompoenpitten
25 g geraspte kokos
25 g lijnzaad
2 el (rauwe) cacao
1-2 tl kaneel
2 el kokosolie (gesmolten)
3 el honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vermeng de droge ingrediënten goed met de honing en de gesmolten kokosolie. Verdeel ze over een bakplaat.

Rooster de granola ongeveer 15 minuten in de oven tot alles mooi goudbruin is. Schep een paar keer om. Laat de granola volledig afkoelen voordat je hem gebruikt.

De afgekoelde granola kun je in een schone, goed afsluitbare pot zo’n 2 weken bewaren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *