Een groen interieur zónder groene vingers: 5x makkelijke kamerplanten

De dagen worden langer, de temperaturen kruipen langzaam omhoog en de zon laat zich weer wat vaker zien: het voorjaar staat voor de deur. Dit is hét moment om de tuin of het balkon te voorzien van wat nieuw groen. Of je haalt het voorjaar juist naar binnen, met een paar frisse groene kamerplanten. Dat staat mooi, is goed voor je humeur en doet ook nog eens wonderen voor de luchtkwaliteit in huis. Groene vingers heb je er niet eens voor nodig. Deze soorten kunnen best een dag – of veel langer – zonder jouw liefde en aandacht:

#1 Rubberplant – Ficus Elastica

De rubberplant dankt zijn naam aan zijn geschiedenis: het sap van deze plant werd vroeger namelijk gebruikt voor de productie van rubber. En net als rubber is de Ficus Elastica erg sterk. Met de rubberplant haal je echt een groen statement in huis, want hij kan behoorlijk groot worden. Deze kamerplant gedijt het best op een lichte, zonnige plek en houdt niet van natte voeten: geef telkens een kleine hoeveelheid water zodra je ziet dat de bovenkant van de aarde begint uit te drogen.

Planten in interieur: makkelijke kamerplanten

#2 Gouden Pothos – Epipremnum Aureum

De groene, hartvormige bladeren van de Gouden Pothos hebben crème- of goudkleurige accenten. Deze klimplant is niet alleen heel makkelijk te verzorgen – de Gouden Pothos doet het zelfs uitstekend in donkere huizen of op een plekje in de schaduw – maar zorgt ook nog eens voor frisse lucht door het verwijderen van giftige stoffen in huis. Perfect voor in de slaapkamer, bijvoorbeeld in een hangpot.

#3 Palmlelie – Yucca

De palmlelie heeft lange, puntvormige bladeren die uit een stammetje groeien. Dit zorgt voor een stoer, ietwat ruig uiterlijk. De plant kan dan ook wel tegen een stootje. Kies voor een lichte plek in huis, want de palmlelie houdt van een beetje zonlicht. De buren vragen om voor de plant te zorgen als je op vakantie gaat? Nergens voor nodig: de palmlelie kan prima een paar weken zonder water.

#4 Gatenplant – Monstera Deliciosa

Favoriet bij interieurstylisten en woonbloggers: de gatenplant. Deze plant groeit snel en de hartvormige bladeren, met de zo kenmerkende inkepingen en gaten, kunnen dan ook flink groot worden. Als je ervoor zorgt dat je de gatenplant niet in direct zonlicht zet – dan kunnen de bladeren verbranden – en de grond niet helemaal laat uitdrogen, is de Monstera Deliciosa een blijvertje in je interieur. Maximaal eens per week water geven is voldoende.

Makkelijke kamerplanten: Monstera Deliciosa

#5 Vrouwentong – Sanseveria

Als er een plant is waar je écht geen omkijken naar hebt, dan is het wel de vrouwentong. Vergeet gerust dat je de plant überhaupt in huis hebt, want de Sanseveria redt zich prima zonder jou. Het enige dat je hoeft te doen, is de plant op een plekje met indirect zonlicht zetten en om de paar weken een scheutje water geven. En dan krijg je er nog veel voor terug ook. De vrouwentong zet giftige stoffen namelijk om in zuurstof. Deze makkelijke kamerplant zorgt daarmee voor een schonere lucht en betere luchtvochtigheid in huis.

Pas op met kinderen en huisdieren

Hoe mooi ze ook zijn; sommige kamerplanten zijn giftig. Het sap ervan kan bijvoorbeeld de huid en slimvliezen irriteren. Onder andere de rubberplant en gatenplant zet je om deze reden het liefst buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Koop je een nieuwe plant, laat je dan eerst goed informeren.

Zelf kamerplanten stekken?

De leukste manier om je persoonlijke collectie kamerplanten uit te breiden – of om ze te kunnen delen met vrienden en familie – is door ze te stekken. Dat lijkt moeilijk, maar valt in de praktijk reuze mee. Het boek Stek je plant van ‘Mama Botanica’ Iris van Vliet helpt je op weg met de belangrijkste stekmethodes voor meer dan veertig populaire kamerplanten.

Dit artikel verscheen eerder in Noflik Wenje, editie maart 2019.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *